På denna sida
Bodensjön ligger i gränslandet där länderna Österrike, Tyskland och Schweiz möts. Det är den största sjön i både Österrike och Tyskland, och den viktiga floden Rhen går igenom den. Det är den allra östligaste delen av Bodensjön som ligger i Österrike. Exempel på städer i Österrike som ligger vid kanten av Bodensjön är Bregenz, Hörbranz, Lochau, Hard, Höchst, Gaissau och Fussach.
På tyska heter sjön Bodensee. I engelskspråkiga texter är det vanligast att sjön kallas Lake Constance, efter staden Constance / Konstanz som ligger vid sjöns kant.
Under ett genomsnittligt år besöker ungerfär fyra miljoner turister Bodensjön, men den siffran är för hela sjön – inte bara för den del som ligger i Österrike. För att koordinera turismsamarbetet mellan de länder som delar Bodensjön har organisationen IBT GmbH bildats. Förkortningen står för International Bodensee Tourismus GmbH.
Bodensjön är 536 kvadratkilometer stor, vilket gör den till Centraleuropas tredje största sjö.
Som längst är sjön 63 km och maximal bredd är 14 km.
Den djupaste punkten ligger 254 meter under ytan.
Den populäraste delen av året för bad i Bodensjön är från mitten av juni till mitten av september.
Det finns mycket intressant att uppleva som dykare i Bodensjön, men tänk på att även sommartid är vattentemperaturen kallare än 10 grader C så snart man kommer ned till tio meters djup. Det kan alltså vara 20+ grader C uppe vid vattenytan och kallare än 10 grader C tio meter nedanför. Det gäller alltså att välja rätt utrustning för den typ av dyk man vill göra.
De mest väletablerade dykområdena är inte i Österrike utan hittas längs sjöns norra del, bland annat vid Marienschlucht, Ludwigshafen am Rhein och Überlingen.
Viktigt: Dykning vid den imponerande formationen Teufelstisch (djävulsbordet) nära Marienschlucht är bara tillåtet om man skaffat sig ett tillstånd från distriktskontoret i Konstanz.
Varje vår inleds en hektisk båtsäsong på Bodensjön och för att minska risken för problem krävs att varje båt är registrerad och att båtföraren har den typ av tillstånd som kallas Bodenseeschifferpatent. I Österrike är det Distriktskommissionen i Bregenz som man ska vända sig till för mer information om detta. För små nöjesbåtar är det möjligt att erhålla kortvariga gästlicenser. Ordningen på sjön upprätthålls av den tyska, schweiziska och österrikiska sjöpolisen Seepolizei.
Det går att vandra hela vägen kring Bodensjön, på den 260 km långa ringled som går genom både Tyskland, Schweiz och Österrike. Följ skyltarna som säger Bodensee Rundwanderweg. Under vissa delar av ringleden måste man dock gå ganska långt från sjön, på grund av olika hinder. Vid flodmynningar kan man till exempel behöva gå längre in för att nå en bro eller säker flodövergång.
Bodensjön och dess omgivningar har haft viktiga pilgrimsleder sedan urminnes tider och ingår i det stora nätverk av europeiska pilgrimsleder som kallas Camino de Santiago (Latin: Peregrinatio Compostellana, Svenska: Jakobsleden).
Bodensjön är ett av få ställen i Europa där zeppelinare finns tillgängliga för besökare. Varje zeppelinare tar emot ungefär ett dussin passagerare som kan njuta av en färd över sjön och beskåda vackra sevärdheter ovanifrån.
Varje år äger konstfestivalen Bregenzer Festspiele rum i Bregenz, en stad som ligger vid Bodensjöns östliga strand i Österrike. Festivalen är bland annat berömd för sin flytande scen där man kan njuta av opera, teater och konserter. Det är ofta mycket välkända verk av europeiska mästare som uppförs, till exempel Trollflöjten av Salzburgaren Wolfgang Amadeus Mozart.
Konstevenemanget ART BODENSEE äger rum i Dornbirn varje år och fungerar som en viktig mötesplats för konstnärer, konstsamlare och andra som är intresserade av konst.
Dornbirn ligger i Österrike, och är den största staden i området Voralberg.
Den stora sjön har en utjämnande effekt på vädret här så man brukar slippa de värsta extremerna, men de kraftfulla föhn-vindarna – varma luftmassor som rör sig nedför Alperna – skapar ofta rejäl dimma under vintrarna. Den som vill ägna sig åt båtliv eller vattensport på sjön bör också ta i beaktande att det kan dyka upp plötsliga vindbyar här som orsakar hög sjö trots att det alldeles nyss var lugnt på sjön. När en stark föhn-vind från Rhendalen sprider ut sig över sjön kan vågorna bli flera meter höga.
Sommartid finns risk för åskväder och dessa för ibland med sig mycket starka vindar. Vindar i samband med åskväder har tyvärr har orsakat dödsfall bland människor som befunnit sig på Bodensjön, så att hålla koll på både väderleksrapporten och omgivningarna är att rekommendera. I juli år 2006 orsakade ett åskväder vågor på upp till 3,5 meter.
När det gäller stark vind delas Bodensjön in i tre delar – västra Bodensjön, centrala Bodensjön och östra Bodensjön – och vindvarningar kan utfärdas för varje enskild del. Kring sjön har man installerat ett system med varningslampor som börjar blinka med brandgult ljus när en vindvarning har utfärdats för området. Skepp och färjor på sjön hissar en stormballong (”Sturmballon”) för att varna för kulning eller värre.
Det är mycket ovanligt att hela Bodensjön fryser till is så att man kan gå från enda sidan till den andra. De tre senaste gångerna detta inträffade var år 1963, 1880 och 1830. Däremot finns det vissa delar av sjön som är benägna att frysa till is på vintern, till exempel Markelfinger Winkel mellan samhället Markelfinger och halvön Mettnau.