Innsbruck

På denna sida

Staden Innsbruck ligger i västra delen av Östterike och är huvudstad för förbundslandet Tyrolen. Med circa 130 000 invånare är det Österrikes femte största stad.

Eftersom Innsbruck är beläget där dalen Inn möter dalen Wipp, har staden traditionellt varit ett viktigt stopp för resande längs vägen genom Brennerpasset i Alperna, vilket är beläget ungefär 3 mil söder ut. Nu för tiden är Innsbruck framförallt berömt för sina alpina vintersportanläggningar, och staden stod värd för vinter-OS både 1964 och 1976. Innsbruck ligger på förhållandevis låg höjd (lägre än 575 meter över havet), men är omgärdat av mycket högre berg.

Det finns två unversitet i Innsbruck med circa 25,000 studenter totalt varje år, vilket har en stor påverkan på staden och bland annat hjälper till att hålla nattlivet igång även vintertid.

Trevliga promenadstråk i Innsbruck

Maria-Theresien-Straße

Det här är Innsbrucks främsta boulevard och ett mycket pampigt promenadstråk. Många besökare kommer hit för att ta foton med berget Nordkette i bakgrunden.

Herzog-Friedrich-Straße

Denna gågata är huvudgatan i Innsbrucks gamla stadskärna, och den fortsätter ända till Golden Roof där den avslutas med ett torg.

Sparkassenplatz och BTV Forum

Det här området ligger i Innsbrucks moderna stadskärna, men inte särskilt långt från ”gamla stan”. Här finns massor av små caféer och restauranger, samt diverse trevliga butiker. På fredagarna brukar det hållas en marknad med lokalproducerade varor, och sommartid arrangeas även gratiskonserter och andra småevent.

Boende i Innsbruck

Vilket boende som passar bäst i Innsbruck beror inte bara på reskassans storlek utan också på vilka aktiviteter man vill ägna sig åt. Är man ute efter en stadssemester blir valen annorlunda än om man vill tillbringa så mycket tid som möjligt i skidbacken och kan tänka sig att bo längre ut från stadskärnan.

Bor man inne i stadskärnan kan man njuta av riktigt gammal arkitektur, eftersom en hel del gamla hus har överlevt här, inklusive vissa vars rötter går tillbaka ända till senmedeltiden. Om du anländer till tågstationen i centrum är det mesta av den gamla stadskärnan inom bekvämt promenadavstånd.

Några exempel på hotell och vandrarhem i Innsbruck

  • Campsite Innsbruck Kranebitten

    Prisvärd camping på Kranebitter Allee.

  • Youth Hostel St. Nikolaus

    Vandrarhem på Weiherburggasse. Från centralstationen kan du ta bussen D till busshållplatsen Schmelzergasse, sedan är vandrarhemmet bara en kort promenad bort. Priserna startar kring €20 per natt inklusive lakan och frukost.

  • Hotel Helga

    Hotell på Brandlweg, med allt från enkelrum till fembäddsrum. Rumspriser i mittensegmentet, med rabatt för den som stannar länge.

  • Grand Hotel Europa

    Hotell på Südtiroler Platz, inte långt från järnvägsstationen. Rumspriser i det övre prissegmentet.

Klimat

Innsbruck har ett inlandsklimat med kalla och snöiga vintrar. Staden ligger förhållandevis långt från havet, och på 570+ meters höjd, vilket påverkar klimatet. Somrarna är generellt sett varma, men vädret tenderar att vara omväxlande, med några dagars sol och värme (<30 grader C) som bryts av några dagars regnande och dagtemperaturer kring 15-20 grader C. Även efter en varm dag tenderar temperaturen att sjunka snabbt när solen har gått ned, och det är inte helt ovanligt med 10 grader C innan gryningen sommartid.

Innsbruck-Card

Den som har ett giltigt Innsbruck-Card får åka gratis med lokaltrafiken i Innsbruck, inklusive TS-linjen (som går mellan de stora besöksmålen i staden). Dessutom får man fri entré till många av de populära turistmålen, och en gratis resa upp till Nordkette och ned igen.

Kortet går att köpa för ett dygn, två dygn eller tre dygn hos turistinformationen på centralstationen samt hos många turistbutiker och museum.

Ska man stanna längre än tre dygn i Innsbruck är det oftast mer prisvärt att köpa ett vanligt lokaltrafikkort, särskilt om man inte är intresserad av att besöka många av de turistmål som ingår i Innsbruck-Card.

Exempel på museum i Innsbruck

Om du vill besöka fler än ett museum, kolla med turistbyrån i Innsbruck i förväg, för man brukar – för vissa museum – kunna köpa kombinationsbiljetter som gör det billigare. Innsbruck Card kan vara ett alternativ, eftersom det ger fri entré till vissa museum.

  • Alpinistmuseet på Wilhelm-Greil Straße
  • Das Tiroler Panorama på Bergisel 1. Här finns även Kaiserjägermuseum (kejserliga jägarmuseet).
  • Ferdinandeum på Museumstraße
  • Bell Museum (för klockor/bjällror) på Leopoldstraße. Tillverkningen av klockor/bjällror här sträcker sig 400 år tillbaka i tiden och verksamheten har letts av samma familj i 14 generationer.
  • Det anatomiska museet på Müllerstraße (mycket begränsade öppettider)
  • Maximilianeum Goldenes Dachl på Herzog-Friedrich-Straße. Här får vi lära oss mer om kejsar Maximilian I och hans epok.
  • Tiroler Volkskunstmuseum på Universitätsstraße. Ett museum för folkkonst.

Att ta tåget till Innsbruck

Det går järnväg till Innsbruk och tåg anländer regelbundet från knutpunkter som Wien (Österrikes huvudstad), Zürich (största staden i Schweiz), Münschen (i Tyskland) och Venedig (i Italien). Tåget mellan Innsbruck och Venedig går via Linz och Salzburg, som även de är populära turistdestinationer, så här finns goda möjligheter att ordna en tågsemester med flera stopp längs samma järnvägslinje.

Den största järnvägsstationen i Innsbruck heter Innsbruck Hauptbahnhof och ligger på Südtiroler Platz i östra delen av innerstaden. Det finns också flera mindre stationer som används av regionaltåg och tåg till stadens ytterområden.

Tågsystemet i Österrike sköts av Österreichische Bundesbahnen (OEBB).

Det finns ett rabattkort man kan köpa vid namn ÖBB Vorteilscard som ger upp till 50% rabatt på tågresor inom Österrike. För den som ännu inte fyllt 26 år finns en ungdomsvariant av kortet som är extra billigt.

Ett annat rabattkort som kan vara värt att kolla upp för internationella resor är RailPlus.