På denna sida
Nationalparken Nockberge är belägen i förbundslandet Kärnten i södra Österrike, och är en del av Alperna. Det skyddade området går hela vägen från floden Lieser i väst till Reichenau i öst, och fram till gränsen mot förbundsländerna Salzburg och Steiermark i norr. Den södra gränsen tangerar Bad Kleinkirchheim och Radenthein.
Nationalparken inkluderar både natur- och kulturlandskap, och många gamla traditioner uttövas fortfarande här, till exempel traditionell malning av mjöl och traditionen att flytta boskapen mellan dalgång och höjder beroende på säsong.
Exempel på naturtyper som ingår i nationalparken är grönskande bergsängar, skog och klippiga områden, och här lever bland annat örnar, murmeldjur och alpsalamandrar. Det finns gott om fåglar och många olika arter av fjäril.
Den omfattar 18 430 hektar. Av detta är 7 730 hektar nationalparkens kärnområde.
Den inrättades den1 januari 1987.
Den kallas nationalpark i Österrike, men juridiskt är den ett skyddat landskap av typen IUCN kategori V.
På 1970-talet fanns det planer på att skapa ett stort skidområde i Nockberge, vilket bland annat innebar att en asfaltsväg byggdes under åren 1979-1981. När lokalbefolkningen fick nys om planen att inrätta 18 linbanor här och en stor mängd skidliftar, samt bygga stugor för totalt 3 000 bäddar, blev de inte glada utan började motarbeta projektet. I december 1980 genomfördes en lokal folkomröstning och sidan som var mot projektet vann med 94% av rösterna.
Så småningom mynnade det hela ut i att området blev en nationalpark istället för skidort. Sedan år 2012 är Nockberge också ett biosfärreservat som ingår i Unescos världsomspännande nätverk inom programmet Man and Biosphere (MAB).
Nockberge, även kallad Nockgebirge, är den västligaste och högsta bergskedjan i Gurktalalperna i Österrike. Bergskedjan är större än nationalparken, och ligger inte bara i Kärnten utan även i förbundsländerna Salzburg och Steiermark.
Bergskedjan innehåller många kupolformade och gräsbevuxna toppar, som på tyska kallas för Nocken. Det är så bergskedjan har fått sitt namn. Under den senaste istiden var många toppar i bergskedjan fria från glaciäris och flora och fauna kunder överleva på dem.
Högsta toppen i bergskedjan heter Eisenhut och är belägen 2 441 meter över havet. Den ligger i Steiermark och ingår inte i nationalparken. Högsta toppen inom förbundslandet Kärnten är Großer Rosennock, 2 440 meter över hvavet.
Bergskedjan Nockberge bildades för 60 miljoner år sedan och har utsats för erosion under mycket lång tid, vilket är anledningen till att den är så rundad. Kalksten av typen dolomit sträcker sig från norr till söder i ett band som stundtals är upp till 3 kilometer brett. Redan för över 500 år sedan förekom gruvdrift här och området har varit en källa för järnmalm, antracit, magnesit (magnesiumkarbonat) och granater.
Det finns många trevliga vandringsleder i nationalparken, och vissa av dem är lämpliga även för oerfarna vandrare. Landskapets mjuka rundningar gör att även den som vill ha en förhållandevis enkel vandring kan hitta leder här som både är vackra och intressanta.
Det finns vandringsleder som tar oss till nationalparkens kärna från närliggande byar som Innernöring, Innerkrems, Turrach och St. Oswald.
Det går att boka guidade turer hos parkkontoret och det finns flera olika teman att välja mellan.