Spanska hovridskolan

På denna sida

Den Spanska hovridskolan i Wien (Tyska: Spanische Hofreitschule) skapades för att utbilda medlemmar av hovet och adeln i klassisk ridkonst, men är numera framförallt en mycket omtyckt turistattraktion i Wien och det hålls regelbundet uppvisningar i klassisk dressyr på Hofburg.

Spanska hovridskolan

Spanische Hofreitschule i Österrike räknas som en av världens fyra främsta klassiska ridskolor. De andra tre är Cadre Noir i Frankrike, Escola Portuguesa de Arte Equestre i Portugal och Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre i Spanien.

En av de faktorer som gör Spanska hovridskolan så speciell är att endast lippizanerhingstar används här och att de utbildas under många år innan de börjar uppträda för publik. Under sitt första utbildningsår (”Remontenschule”) genomgår unghästarna grundläggande träning och vänjer sig vid ridskolans miljö. Under andra året (”Champagneschule”) tränar de in gymnastiska moment i samtliga gångarter. Först under tredje året (”Hohe Schule”) är det dags för hästen att lära sig några av de dressyrrörelser som ingår i uppvisningsprogrammet. Det är först under detta tredje år som det avgörs om hästen ska fortsätta tränas i de riktigt svåra momenten, och denna träning sker i så fall under delar av år tre och fortsätter under år fyra.

Även människorna måste genomgå en lång utbildning innan de får delta i uppvisningarna på Spanska ridskolan. För att bli beridare vid Spanska ridskolan krävs många år av träning, och det dröjer vanligen fyra till sex år av grundutbildning innan en elev anses mogen att rida någon av de skolade hästarna. Därefter måste ryttaren fullfölja en utbildningen på två till fyra år innan han eller hon får börja träna hästarna.

Av tradition var det länge endast män som tränade och red hästarna på Spanska ridskolan. I oktober 2008 ändrades detta då två kvinnor klarade inträdesprovet och påbörjade sin utbildning vid skolan: 18-åriga Sojourner Morrell från Storbritannien och 21-åriga Hannah Zeitlhofer från Österrike.

Uppvisningar

Uppvisningar hålls på ridskolan två gånger i veckan, och då har man chans att bland annat se en kadrilj och en pas de deux.

Uppvisningarna sker i den byggnad som heter Vinterridskolan, och som uppfördes 1729-1735. Det räknas som en av världens vackraste ryttararenor.

Under uppvisningarna bör hästarna alltid svarta träns med guldbeslag och sadlar av vitt hjortskinn. Ryttarna är iförda dubbelknäppt mörkbrun frack, vita hjortskinnsbyxor, svarta stövlar med krage, och tvåhörnig bicornehatt. De har ridspön av björk men det är ovanligt att de används.

Viktigt: Under juli och augusti sker inte några uppvisningar eftersom hästarna är på semester ute på landet.

Titta på träning av hästarna

Förutom de formella uppvisningarna går det även att titta på när hästarna tränas. Biljetter till träningarna säljs på morgonen.

Dressyrprogrammet

lippizanerhingstarUnder uppvisningarna genomförs komplicerade dressyrprogram som inkluderar svåra rörelser som tar lång tid att träna in. Hästarna genomför bland annat piruetter, passage (en långsam trav med mycket höga knälyft) och piaff (en samlad trav där hästen trampar på stället). När piruetter kombineras med galoppombyten i varje steg ser det ut som att hästarna dansar.

Ett av de mest berömda inslagen under uppvisningen är den så kallade ”skolorna ovan mark” som inkluderar hopp och rörelser med svävmoment. På 1600-talet omfattade skolan ovan mark sju olika delar, men numera är det bara tre som visas upp:

  • Levad. Hästen stegrar sig lätt samtidigt som bakbenen är vikta under kroppen och nästan ligger mot marken. Haserna är circa 2 dm ovanför marken.
  • Courbette. Hästen står på bakbenen med upplyft framdel och gör i denna ställning flera stycken hopp utan att röra frambenen.
  • Kapriol. Hästen reser sig på bakbenen och slår därefter bakut med våldsam kraft.

Musik

Det är vanligt att klassisk musik spelas i bakgrunden under uppvisningarna, av kompositörer som Mozart och Chopin.

Hästarna

Endast hingstar av hästrasen lipizzaner tränas vid Spanska ridskolan, och de är vanligen av vit skimmelfärg (vilket är den dominanta färgen i rasen lipizzaner). Fölen föds mörka och de flesta vitnar med åren. Av tradition håller sig dock Spansa ridskolan alltid med minst en brun lipizzaner, eftersom legenden säger att det kommer att gå väl för ridskolan så länge det finns minst en mörk häst i stallet.

Alla hingstar som nu för tiden tränas vid Spanska ridskolan kommer från statsstuterier Piber i Steiermark. Varje höst levereras ungefär tio unghästar till ridskolan.

Var ligger Spanska hovridskolan?

Spanska ridskolan ligger inne i Hofburg i centrala Wien, mellan Michaelerplatz och Josefsplatz. Hofburg är det gamla kejsarpalatset i Wien och fungerar numera som officiell bostad och arbetsplats för Österrikes president.

Spanska ridskolan har också sommarstall i förbundslandet Niederösterreich, och hästarna bor där under sju veckor i juli och augusti varje år. Under den här perioden har hästarna ”semester”, de tränar inte dressyr eller genomför uppvisningar, utan används främst för ridning på stigarna i den närbelägna skogen.

Varför kallas den Spanska hovridskolan fast den ligger i Österrike?

Den kallas Spanska hovridskolan eftersom ursprungshästarna importerades från Andalusien.

På 1500-talet regerade den Habsburgska familjen över både Österrike och Spanien. År 1562 grundade den habsburgska kejsaren Maximillian II ett kungligt häststuteri I Kladrub och tog dit Andalusiska hästar från Spanien som hade de egenskaper han ville åt: en kombination av både styrka och smidighet. Denna typ av häst behövdes både får mililtär användning och för kungahuset och adelns privata bruk. År 1580 etablerade kejsarens bror, ärkehertigen Karl II, ett liknande stuteri i Lipizza, och det är därirfrån hästrasen lipizzaner har fått sitt namn.

Nu för tiden kommer alla hästar som används hos Spanska ridskolan från stuteriet Piber i Steiermark, Österrike. Lipizza är inte längre en del av Österrike utan tillhör Slovenien.

Historia

Spanska hovridskolan i Wien grundades formellt år 1729, men själva verksamheten är mycket äldre än så. Hovet har alltid behövt vältränade hästar och ryttare, och redan år 1527 grundades en ridakademi för det habsburgska hovet i Wien där man utbildade medlemmar av adeln i klassisk ridkonst. År 1580 bildades stuteriet Piber för att förse ridskolan med de vita lipizzanerhästar som Wien idag är så berömt för. Avelsarbetet med dessa speciell hästar i Österrike är alltså äldre än 1729.

Vinterridskolan

Det var år 1729 som den nuvarande ridskolebyggnaden – den som kallas Vinterridskolan – började byggas på order av Kung Karl VI och efter ritningar av arkitekten Josef Emmanuel Fischer von Erlach. Vinterridskolan, som är en del av Hofburgpalatset, var färdig att tas i bruk år 1735. Fram tills dess användes en träbyggnad som ingick i det kejserliga palatset.

Monarkins fall

Många av de ridakademier som förr fanns runt om i Europa överlevde inte när monarkier omvandlades till republiker, men Spanska ridskolan i Wien klarade sig genom både första världskriget och den ungersk-österrikiska dubbelmonarkins sammanbrott år 1918.

Andra världskriget

Under andra världskriget användes Spanska ridskolan som nödhem åt hästar som evakuerades från runt om i Österrike, Ungern och Slovenien. En stor del av lipizzanerhästarna togs dock i beslag av tyska staten och fördes bort. År 1945 gick general George S. Patton från USA, som var vän med Spanska ridskolans föreståndaren Alois Podhajsky, med på att genomföra en räd mot tyskarna för att återta beslagtagna lippizaner-hästar och återbörda dem till Wien.